Trailbuilders

Patrick Jansen

Patrick heeft bosbouw gestudeerd op HBO en universitair niveau en is sinds 1993 werkzaam in de bossector. Hij heeft bijna 20 jaar, waarvan ruim 13 jaar als directeur, gewerkt bij Stichting Probos (probos.nl), een kennis- en innovatiecentrum voor duurzaam bosbeheer en duurzame bosketens. In juni 2016 is hij hier vertrokken en zijn eigen adviesbureau op het gebied van duurzaam bosbeheer opgericht onder de naam Bosmeester. Hij had sinds 2009 al een bedrijf, Tracks & Trails, waarin hij zich toelegt op het ontwerp en de bouw van duurzame mountainbikeroutes en skill parks.

Na twaalf jaar aan triathlon te hebben gedaan in de subtop van Nederland, is hij in 1997 gestart met het rijden van mountainbike wedstrijden. Sindsdien heeft hij zeven keer op het podium gestaan van het Nederlandse kampioenschap bij de sportklasse, masters 1 en masters 2. Hij is viervoudig Nederland kampioen masters 1 en 2, waarvan de laatste keer in 2015. Ook is hij Benelux kampioen geweest en in 2013 werd hij wereldkampioen bij de masters 45-49. Hij heeft ook de eindklassementen gewonnen bij de masters in de Pisgah Stage Race en de BC Bike Race. Hij heeft overal op de wereld mountainbike routes, wedstrijden en marathons gereden en daarbij talloze professionele routebouwers ontmoet.

Door zijn beroep als breed georiënteerde bosbouwer en zijn ervaring als mountainbiker spreekt hij de 'taal' van zowel mountainbikers als terreineigenaren en is daardoor de ideale intermediair bij het uitwerken van een tracé. Hij heeft in de afgelopen tien jaar veel kennis en ervaring opgebouwd over de relatie mountainbiken-natuurbeheer en de aanleg van duurzame mountainbikeroutes. In 2004 verscheen van zijn hand bijvoorbeeld het veelgebruikte rapport 'Schade en overlast door mountainbikers; perceptie of realiteit?!'.

Ook deed hij onderzoek naar de wensen en eisen van mountainbikers ten aanzien van mountainbikeroutes en ontwikkelde hij het natuurzorgsysteem 'S(up)port for Nature' (supportfornature.nl). Hij geeft regelmatig lezingen over dit onderwerp in binnen- en buitenland en begeleidt soms clinics, waarbij hij aandacht besteed aan fietstechniek en trailbuilding. Hij werkt nauw samen met de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU). De International Mountain Bicyling Association (IMBA) uit de Verenigde Staten is voor hem een voortdurende kennis- en inspiratiebron en hij bezocht dan ook al twee maal hun vierdaagse World Summit. In de afgelopen jaren heeft hij niet alleen honderden kilometers mountainbikeroute en meerdere skill parks ontworpen en gebouwd in samenwerking met lokale mountainbikers en terreineigenaren, maar ook zeven wedstrijdparcoursen ontworpen voor de Bergrace (bergrace.nl).

Ton de Haan

Ton is huisarts en mountainbiker. Hij rijdt al sinds de jaren negentig (internationale) wedstrijden in de subtop van de master klasse. Al zo'n toen jaar werkt hij regelmatig mee bij het bouwen van mountainbikeroutes en bikeparks. zo heeft hij bijvoorbeeld het Olympisch trainingsparcours op nationaal sportcentum Papendal uitgevlagd. Hij is een vaste kracht bij het bouwen van rock gardens en north shore, zoals op de mountainbikeroutes Beringen, Strubben Kniphorstbosch, Papendal en Oostvoorne. Samen met Patrick Jansen is hij initiatiefnemer en eigenaar van Wild Dukes Bike Park.

Mark McClure

Mark studeerde ‘Product design and fashion brand promotion’ aan de Universiteit van Central Lancashire, voordat hij feesten voor nachtclubs ging organiseren in Manchester, Birmingham, London en Ibiza. In 2006 gooide hij echter het roer om en volgde hij zijn hart door te gaan werken als mountainbike instructeur voor verschillende organisaties, waaronder British Cycling. In 2007 begon hij met het bouwen van mountainbikeroutes. Hij heeft sindsdien gewerkt aan meerdere mountainbikeroutes in Engeland, Schotland en Griekenland. In 2010 werd hij voorzitter van IMBA-UK en is dat tot op de dag van vandaag. Recent heeft hij veel werk verricht voor IMBA Trail Solutions in verschillende Europese landen. Ook heeft hij bijvoorbeeld Central Bike Park in Monterrey (Mexico) ontworpen en gebouwd. Mark woont in Oldham, Greater Manchester en werkt voor Tracks & Trails met name aan projecten die veel tijd vergen in een kort tijdsbestek.

Daniel Weismuller

Daniel Weismuller is een begaafde BMX-er/dirtrijder en al jaren een vaste kraanmachinist voor Tracks & Trails. Na bijna een jaar professionele routebouwer te zijn geweest in Canada heeft hij de smaak te pakken gekregen en besloten om dit vak ook uit te blijven uitoefenen in Nederland. Hij heeft de singletracks van talloze mountainbikeroutes met zijn minikraan gebouwd, bijvoorbeeld op de Utrechtse Heuvelrug en de Sallandse Heuvelrug. Zijn bijzondere specialisme is het bouwen van dirtlijnen en pumptracks. Zo heeft hij meegebouwd aan het Wild Dukes Bike Park en heeft hij pumptrack gebouwd in Eibergen, Roden en Oirschot.